Biznes

Posiłki dla pracowników – kto na tym skorzysta?

Catering dla firm ostatnimi czasy jest niezwykle popularny, w szczególności w większych miastach i w firmach, gdzie zatrudniane są większe ilości pracowników. Jest to uwarunkowane przede wszystkim renomą konkretnej firmy, troszczeniem się o pracowników, ale też wolą ich wsparcia. Taki sposób działania pracodawcy jest bardzo dobrze oceniany przez pracowników i wpływa to na ich lojalność.

Wyżywienie dla pracowników – jakie ma zalety?

Catering dla firm to niezbędna rzecz dla wszystkich osób zatrudnionych w szczególnie trudnych warunkach. Mowa o pracach w wysokich oraz niskich temperaturach, tych, które są związane z nadmiernym wysiłkiem fizycznym czy obarczonych ogromnym wydatkiem energetycznym. Posiłki są przekazywane również osobom pracującym na zewnątrz w okresie niskich temperatur. Oczywiście catering można dostarczać pracownikom również jeżeli warunki pracy nie są wcale trudne.

Zbilansowane pożywienie dostarcza odpowiednie ilości energii, co wpływa na poprawę zaangażowania w pracę, pomaga w koncentracji i zapobiega nerwowości. Pracownicy nie są zmuszone wychodzić z pracy na zakupy w porze obiadowej, a tym samym będą w stanie poświęcać zaoszczędzony czas na pracę. Catering dla firm to możliwość pozostania w pracy, odpoczynku i relaksu w gronie współpracowników zamiast poszukiwań odpowiedniego miejsca na lunch.

Catering pracowniczy – czy wpływa na relacje z pracodawcą?

Osoba zatrudniająca pracowników i zapewniająca im jedzenie ma bardzo dobrą opinię, a zatrudnieni otrzymują tym samym dużo lepszą motywację do pracy. Dla zatrudnionych firmy jest to znak, że właściciel firmy wykazuje troskę o nich i chce zaspokajać ich potrzeby, a przy okazji udaje mu się wpłynąć na większe chęci do pracy nad zwiększaniem obrotów firmy.

Przerwa na wspólny posiłek jest również najlepszą metodą poznawania i integracji wśród pracowników.

Catering firmowy jest dla pracowników sposobem na to, aby zaoszczędzić sporo czasu i pieniędzy. Dzięki zapewnieniu wyżywienia w miejscu pracy, można zapomnieć o konieczności ich wcześniejszego przygotowywania czy kupowania. Z kolei w ręce właściciela firmy trafia dopłata w wysokości 190 zł na poczet wyżywienia pracowniczego i jest to dodatek, od którego nie nie ma obowiązku opłacania składek ZUS.